Número 17
Quadern

Tipologia constructiva de l’espai cinematogràfic

Jorge Gorostiza
Arquitecte i escriptor cinematogràfic
Biografia

Publicades 2014-01-01

Paraules clau

  • Arquitectura,
  • construcció,
  • escenografia,
  • espai cinematogràfic,
  • Casa Ennis-Brown,
  • Frank Lloyd Wright,
  • Ken Adam
  • ...Més
    Menys

Resum

En qualsevol disciplina és fonamental definir conceptes i classificar-los, establint tipologies que fonamenten un corpus teòric per poder clarificar la pràctica. Així, l’espai cinematogràfic pot classificar-se segons diversos tipus. En aquest article s’estableix una nova tipologia tenint en compte la seua construcció. Primer, segons allò profílmic, i, després, segons allò fílmic, que al mateix temps es divideix en formal i funcional. Respecte a la forma (segons els tres espais delimitats: el vertader, el de rodatge i el de la pantalla), existirien cinc tipus diferents: autèntic, recreat, reproductiu, modificat i inventat. Pel que fa a la funcionalitat, depenent del lloc i el seu ús, l’autor del present assaig proposa quatre diferenciacions més: existent, imaginat, reconstruït i inexistent.

Referències

CIMENT, Michel (1977). De James Bond à Barry Lindon. Positif, nº 191 (marzo).

DELSON, James (1982). Art Directors: Ken Adam. Film Comment, vol. 18, nº 1 (enero -febrero).

FRANK, Scott (1997). The Frame of Life: Mediating Frank Lloyd Wright Wright’s Ennis-Brown Residence. Spectator, vol. 18, nº 1 (otoño - invierno).

FRAYLING, Christopher (2005). Ken Adam and the Art of Production Design. Londres: faber and faber.

GARDIES, André (1993). L’Espace au Cinéma. París: Meridiens Klincksieck.

GOROSTIZA, Jorge (1997 a). Directores artísticos del cine español. Madrid: Filmoteca Española - Ediciones Cátedra.

GOROSTIZA, Jorge (1997 b). La imagen supuesta. Barcelona: Fundación Caja de Arquitectos.

GOROSTIZA, Jorge (2001). La arquitectura de los sueños: entrevistas con directores artísticos del cine español. Madrid: 31 Festival de Cine de Alcalá de Henares.

GOROSTIZA, Jorge (2006). Una ciudad cualquiera, en cualquier provincia de cualquier país. En: CUETO, Roberto (coord). Calle Mayor... 50 años después. Valencia: IVAC.

GOROSTIZA, Jorge (2011). Perturbación, ofensa y fascinación: Realidad y ficción en los espacios de Fellini. En: ANGULO, Jesús; FERNÁNDEZ, Joxean (coord). Federico Fellini. San Sebastián: donostia kultura.

REVERT, Jordi (2011). La arquitectura visual en el cine de acción. L’Atalante. Revista de estudios cinematográficos, 12, 114-121.