Número 13
Quadern

…media, crossmedia, transmedia.

Josep F. Sanmartín
Valencian International University (VIU)
Biografia

Publicades 2012-01-01

Paraules clau

  • transmedia,
  • crossmedia,
  • multiplataforma,
  • podcast,
  • social media

Resum

Crossmedia i transmedia tenen en comú l'ús multiplataforma de diversos formats per a contar històries. La diferència recau en que, mentre amb el transmedia la totalitat de la ficció és obra dels autors, amb el crossmedia el públic participa també de l'autoria, fins i tot arribant a rellevar als autors originals. En l'article analitzarem Lost Zombies, com a projecte crossmedia, en el qual el públic és l'autor, i Panzer Chocolate, proposta transmedia en la qual els autors ofereixen diverses opcions a través de diferents formats als usuaris per al seu entreteniment. Però no sols tractarem d'entreteniment: aquestes noves formes de comunicar poden ser també molt útils per a educar, com demostra el projecte Crocodox de documental interactiu per a alumnes de primària, encara en gestació. En definitiva, en aquest article descobrirem les noves possibilitats que crossmedia i transmedia obrin en un futur que amb prou faenes s'ha començat a recórrer.

Referències

CAMBIÉ, Silvia y MAY OOI, Yang (ed.) (2009). International Communications Strategy. Londres y Filadelfia: Kogan Page Limited.

LEK (2009, 6 mayo). To Whom It May Concern… [entrada de blog]. Lost Zombies. http://www.lostzombies.com/profiles/blog/list?promoted=1.