Número 12
Punts de Fuga

Tokio-Ga: Un viatge en primera persona (Un diari filmat amb el nom propi d’Ozu).

José Antonio Hurtado
IVAC-La Filmoteca
Biografia

Publicades 2011-07-01

Paraules clau

  • Wenders,
  • viatge,
  • diari cinematogràfic,
  • Ozu,
  • Tòquio

Resum

El present article exposa com es va gestar el projecte i es va desenvolupar la filmació de Tokio-Ga (Wim Wenders, 1985). I reflexiona sobre el film en el seu doble vessant de viatge (físic i emocional) i de diari de l'autor. Un viatge de descobriment de l'entorn d'un dels seus grans referents: el cineasta Yasuhiro Ozu, que encara que l'autor ho negue es converteix també en una certa peregrinació. La història d'un viatge a una ciutat —però també en el temps, cap al passat, a la recerca d'un dels grans i insignes noms de la història del cinema—, amb la intenció al mateix temps de trobar les empremtes, les del mestre venerat, en el Japó contemporani, el paradigma del qual és Tòquio, una caòtica, estranya i gran metròpoli amb les seues aglomeracions i contradiccions.

Referències

HURTADO, José Antonio (1994). De viajes y nómadas. Nosferatu nº16. Barcelona: Ediciones Paidós.

PEDRAZA, Pilar y LÓPEZ GANDÍA, Juan (1986) Tokio-Ga: el imperio sin pasión en Butlletí de l’aula de cinema. Valencia: Universitat de València.

SANTAMARINA ALCÓN, Antonio y HURTADO ÁLVAREZ, José Antonio (2009). Guía para ver y analizar: París, Texas. Valencia: Nau Llibres/Ediciones Octaedro.