Número 15
Punts de Fuga

La vida secreta de las palabras: de dones, narratives i violències.

María José Gámez Fuentes
Universitat Jaume I
Biografia

Publicades 2013-01-01

Paraules clau

  • dones,
  • cinema,
  • representació,
  • violència,
  • trauma,
  • memòria
  • ...Més
    Menys

Resum

L'objectiu d'aquest article és examinar com La vida secreta de las palabras constitueix un cas innovador per intentar menyscabar, a través de diverses estratègies fílmiques, la violència cultural que impregna la narrativa cinematogràfica occidental. En aquest sentit, posant en pràctica la proposta de Judith Butler (Gender Trouble), la pel·lícula aconsegueix dur a terme una subversió respecte de la narrativa clàssica a través d'una «errada»: conscientment evita repetir l'habitual construcció del gènere de la mirada en el desenvolupament narratiu. Aquesta deconstrucció va, no obstant, més enllà, ja que es contextualitza en el marc de la violència contra les dones en la guerra dels Balcans. Així, en relacionar la representació de la memòria de processos històrics de violència amb l'intent de desmuntar la violència simbòlica inscrita en el llegat representacional, la cinta aconsegueix explorar les problemàtiques relacions entre tecnologies de representació, feminitat i violència (Teresa De Lauretis, Alice Doesn’t).

Referències

BUTLER, Judith (1990). Gender Trouble. London: Routledge.

— (2005). Giving an Account of Oneself. New York: Fordham University Press.

— (2009). Dar cuenta de sí mismo. Violencia ética y responsabilidad. Buenos Aires: Amorrortu.

— (2010). Frames of War. When is Life Grievable? London: Verso.

CAMÍ-VELA, María (2008a). Filmando lo invisible. La ausencia-presencia del cuerpo como metáfora existencial en La vida secreta de las palabras de Isabel Coixet. En I. CLÚA y P. PITARCH (eds.), Pasen y vean. Estudios Culturales (pp. 25-31). Barcelona: UOC.

— (2008b). Cineastas españolas que filman en inglés: Isabel Coixet. En P. FEENSTRA y H. HERMAN (eds.), Miradas sobre pasado y presente en el cine español (pp. 179-192). Amsterdam: Rodopi.

CAMPORESI, Valeria (2008). Ante el dolor de los demás. La vida secreta de las palabras (I. Coixet, 2003) y las nuevas formas del cine de compromiso. En M. CABAÑAS BRAVO, A. LÓPEZYARTO ELIZALDE, W. RINCÓN GARCÍA (coords.), Arte, poder y sociedad en la España de los siglos XV a XX (pp. 91-100). Madrid: Departamento de Historia del Arte, Instituto de Historia y Consejo Superior de Investigaciones Científicas.

CASADO APARICIO, Elena. y GARCÍA GARCÍA, Antonio Agustín (2006). Violencia de género: dinámicas identitarias y de reconocimiento. En F. J. GARCÍA SELGAS y C. ROMERO BACHILLER (eds.), El doble filo de la navaja: violencia y representación (pp. 89-106). Madrid: Trotta.

DE LAURETIS, Teresa (1984). Alice Doesn’t: Feminism, Semiotics, Cinema. Bloomington: Indiana University Press. Dossier de prensa, La vida secreta de las palabras (2005). Recuperado de: http://www.clubcultura.com/clubcine/clubcineastas/isabelcoixet/vida_secreta/pressbook_vidasecreta.pdf.

GÁMEZ FUENTES, Mª José (2011). Sobre la mediatización de la violencia de género o el lugar de las mujeres en democracia. En E. NOS ALDÁS, J. I. MARTÍN GALÁN y F. AHMED ALI (eds.), Comunicación para la paz en acción (pp. 65-73). Castelló: Universitat Jaume I.

GUTOROW, Jacek, JARNIEWICZ, Jerzy, y KENNEDY, David (2010). “Beyond Trauma”. The Uses of the Past in Twenty-First Century Europe. European Journal of English Studies, 14 (1), 1-9.

HUYSSEN, Andreas (2003). Present Pasts. Urban Palimpsests and the Politics of Memory. Stanford: Stanford University Press.

HARAWAY, Donna (2000). How like a Leaf. An Interview with Thyrza Nichols Goodeve. Nueva York: Routledge.

MULVEY, Laura (1975). Visual pleasure and narrative cinema. Screen, 16 (3), 6-18.

SONTAG, Susan (2003). Ante el dolor de los demás. Madrid: Alfaguara.