Número 17
(Des)encontres

Didàctiques del cinema: experiències en l’aula i més enllà

Santiago Barrachina Asensio
Biografia
Núria Aidelman
A Bao A Qu
Biografia
Laia Colell
A Bao A Qu
Biografia
Carmen Buró Arbués
Young European Film Forum for Cultural Diversity (YEFF!)
Biografia
Sandra Galván
Museu del Cinema de Girona
Biografia
Ángel San Martín Alonso
Universitat de València
Biografia
Álvaro Yebra García
Some like it short
Biografia

Publicades 2014-01-01

Paraules clau

  • Cinema,
  • educació,
  • cultura audiovisual,
  • alfabetització mediàtica,
  • Media Literacy,
  • pedagogia crítica.
  • ...Més
    Menys

Resum

Introducció. Un necessari impulso pedagògic col·lectiu
Santiago Barrachina Asensio

Discussió
Ángel San Martín Alonso, Núria Aidelman, Laia Colell, Carmen Buró i Sandra Galván

Conclusió. Jugar al cinema amb nadius
Álvaro Yebra

En aquesta secció proposem un debat al voltant de l’ensenyança del cinema, que considerem que té un paper bàsic en la formació dels joves en la societat actual, fonamentada en l’audiovisual. Per aconseguir-ho convoquem a distints especialistes en la didàctica del cinema i en l’audiovisual que realitzen el seu treball tant en centres educatius com en altres contexts fora de l’aula, com festivals i museus, dins l’àmbit espanyol. I els preguntem pels referents i metodologies, pel lloc del cinema als plans d’estudi i per les seues fórmules per a dinamitzar l’ensenyança a les aules. Amb diferents perspectives, els convidats destaquen, entre altres, la importància d’un acord entre tots els agents implicats, de la formació dels professors i del valor de la formació audiovisual en l’educació integral dels alumnes com a ciutadans crítics i lliures.

Referències

AIDELMAN, Núria y COLELL, Laia (2012). Cine en curso. La transmisión del cine como creación y la creación como experiencia. En Toma Uno, 1. Departamento de Cine y TV, Facultad de Artes. Córdoba, Argentina: Universidad Nacional de Córdoba.

AIDELMAN, Núria y COLELL, Laia (2009). Minutos Lumière. Del cine como experiencia y del mundo como materia de aprendizaje. En Cuadernos de Pedagogía, 389, 32-36. Barcelona.

BERGALA, Alain (2007). La hipótesis del cine. Pequeño tratado sobre la transmisión del cine en la escuela y fuera de ella. Barcelona: Laertes.

EISNER, Elliot W. (2005). Educar la visión artística. Barcelona: Paidós.

GARCÍA-RAFFI, Xavier, J. HERNÁNDEZ, Francesc y LEDESMA MARÍN, Nieves (eds.) (2010). Didáctica de la pantalla: per a una pedagogia de la ficció audiovisual: projecte EspaiCinema. Valencia: Germania.

SAN MARTÍN, ÁNGEL (2009). La escuela enredada. Barcelona: Gedisa.

— (2012) (coord.) Los jóvenes toman la cámara. En Cuadernos de pedagogía, 424, 46-81. Barcelona.
VV.AA. (2009). El cinema obre les portes a l’escola. Aprendre cinema, aprendre amb el cinema. Monográfico de Perspectiva escolar, 334. Barcelona.