Número 17
Quadern

El fals retorn. Arqueografies de Ascensor para el cadalso

Juan Deltell Pastor
Universitat de València
Biografia
Clara Mejía Vallejo
Universitat de València
Biografia

Publicades 2014-01-01

Paraules clau

  • Arqueografia,
  • enquadrament,
  • set,
  • localització,
  • mirada,
  • geometria,
  • Louis Malle.
  • ...Més
    Menys

Resum

Les construccions fílmiques, per definicions efímeres, sobreviuen gràcies al fragmentari registre d’aquell que en el seu dia va decidir enquadrar-se. En base a l’anàlisi estrictament visual de les imatges capturades i el seu muntatge, l’article planteja la possibilitat de traçar una possible reconstrucció gràfica dels espais utilitzats durant el rodatge. Les arqueografies resultants d’aquest treball mai podran afirmar-se com a certes per la qual cosa contenen de suposició, però en qualsevol cas hauran de ser coherents amb l’especialitat que les imatges de la pel·lícula mostren, conciliant certes posicions i moviments de càmera amb les evolucions dels personatges. L’article desenvolupa i comenta en particular el traçat arqueogràfic dels escenaris pertanyents a dos escenes de la pel·lícula Ascensor para el cadalso (Ascenseur pour l’échafaud, Louis Malle, 1958).

Referències

ADELINE, Jules (1887). Vocabulario de términos de Arte. Empresa de la ilustración española y americana. (Originalmente publicado en 1884 con el título Lexique des termes d’art en Paris por A. Quantin Editeur.)

BALÁZS, BELÁ (1948). Le cinéma. Nature et évolution d’un art nouveau. Paris: Payot.

CALEF, Noël (1956). Ascenseur pour l’échafaud. Paris: Libraire Arthème Fayard.

CARRIÈRE, Jean-Claude (1997). La película que no se ve. Barcelona : Ediciones Paidós Ibérica S.A.

GARCÍA, Manuel y MARTÍ, Carlos (2008). La arquitectura del cine. Estudios sobre Dreyer, Hitchcock, Ford y Ozu. Barcelona: Fundación Caja de arquitectos.

GINOUVÈS, René (1971). Archéographie, archéométrie, archéologie. Pour une informatique de l’archéologie gréco-romaine. Revue Archéologique, 1971, 93-126.

GOROSTIZA, Jorge (2007). La profundidad en la pantalla. Arquitectura + cine. Santa Cruz de Tenerife: Colegio Oficial de Arquitectos de Canarias.

MANCINI, Michele y PERRELLA, Giuseppe (1987) Michelangelo Antonioni. Arquitectura de la visión. Catania (Sicilia): Alef – Finmedia Catania

MARTIN, Marcel (1955). Le langage cinématographique. Paris: Les Éditions du Cerf.

PECORI, Franco (1977). Cine, forma y método. Barcelona: Editorial Gustavo Gili, S. A.

PEREC, Georges (1992). La vida instrucciones de uso. Barcelona: Editorial Anagrama, S.A.