Número 13
Punts de Fuga

«Daisy, dóna’m la mà, estic boig per tu».

Iván Bort Gual
Universitat Jaume I (UJI), Castellón
Biografia
Shaila García Catalán
Universitat Jaume I (UJI), Castellón
Biografia
Marta Martín Núñez
Universitat Jaume I (UJI), Castellón
Biografia

Publicades 2012-01-01

Paraules clau

  • pantalla,
  • ciència-ficció,
  • mirada,
  • visió,
  • tacte,
  • ull,
  • enquadrament
  • ...Més
    Menys

Resum

Les pantalles han colonitzat el món en el qual vivim. Unes pantalles que s'han multiplicat en una doble direcció: al mateix temps que han crescut, fent-se més grans, més amples i més profundes, també s'han fet més petites i mòbils. I en aquesta transformació han canviat, a més, la relació que s'estableix entre l'ull i la superfície, incloent un nou element en l'equació: el tàctil. S'inaugura així una nova forma de relacionar-se amb l'interfície que dóna pas a una informació sense límits, en la qual enquadrar és un simple exercici de dits. La relació de l'home amb la màquina ha sigut una inspiració contínua en la història del cinema, per això, aquest article es planteja una anàlisi de l'evolució de la concepció de les pantalles en sis obres cimeres de la ciència-ficció. Començant per la que es pot considerar l'obra inaugural del gènere 2001: A Space Odyssey, (Stanley Kubrick, 1968), passant per la mítica Blade Runner (Ridley Scott, 1982), The Matrix (Andy i Larry Wachowski, 1998) i Minority Report (Steven Spielberg, 2002). Finalment, tanquem l'anàlisi amb Avatar (James Cameron, 2009) i Inception (Christopher Nolan, 2010) on, certament, la pantalla desapareix per a imbuir en la seua tridimensionalitat estereoscòpica a l'espectador, cercant, precisament, la seua invisibilitat.

Referències

ALBERICH, Pascual J. (2005). Notas para una estética audiovisual digital. En P. J. ALBERICH, y A. ROIG TELO (coord.), Comunicación audiovisual digital. Nuevos medios, nuevos usos, nuevas formas. Barcelona: Editorial UOC.

BARTHES, Roland (1989). La cámara lúcida. Notas sobre la fotografía. Barcelona: Paidós.

BASSA, Joan y FREIXAS, Ramón (1993). El cine de ciencia-ficción: una aproximación. Barcelona: Paidós.

BORT GUAL, Iván (2010). Narrativa a la deriva. L’Atalante: revista de estudios cinematográficos, número 11 (enero-julio 2011). Valencia: Asociación Cinefórum L’Atalante.

CIMENT, Michel (2000). Kubrick. Madrid: Akal.

CLARKE, Arthur C. (2003). 2001: una odisea espacial. Barcelona: DeBolsillo.

DICK, Philip K. (1992). ¿Sueñan los androides con ovejas eléctricas? Barcelona: Edhasa.

DICK, Philip K. (2000). Minority Report. Londres: Millennium.

HEIDEGGER, Martin (1996). La época de la imagen del mundo. En Caminos de bosque. Madrid: Alianza.

MARZAL, Javier, y RUBIO, Salvador (1999). Guía para ver y analizar Blade Runner, Ridley Scott (1982). Valencia y Barcelona: Nau Llibres y Octaedro.

PALAO, José Antonio (2004). La profecía de la imagen-mundo: para una genealogía del paradigma informativo. Valencia: Ediciones de la Filmoteca, Instituto Valenciano de Cinematografía Ricardo Muñoz Suay.

PALAO, José Antonio y CRESPO, Rebeca (2005). Guía para ver y analizar Matrix. Valencia: Nau Llibres y Octaedro.

SERNA MENÉ, David (2006). Guía para ver y analizar Minority Report, Steven Spielberg (2002). Valencia y Barcelona: Nau Llibres y Octaedro.